A VIP Lányok győztek
A gasztronómiai szakemberekből álló zsűri a VIP Lányok, azaz a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája csapatának versenymunkáját tartotta a legjobbnak az intézmény által szervezett megmérettetésen. A Donautica Hotelben megrendezett meghívásos versenyen hat, csak hölgyekből álló csapat mérte össze tudását. A győztes csapat képviseli hazánkat az olaszországi Grado-ban rendezendő őszi nemzetközi flambé versenyen.
Kemény és – ha már tűzzel dolgoztak – izzasztó küzdelemben a szervező Vendéglátó iskola csapata, a VIP Lányok nyerte az először megszervezett meghívásos női flambé versenyt. A megmérettetést afestői környezetben, a Holt-Duna partjánál található Donautica Étterem és Hotel **** Superior-ban rendezték meg. Az első helyezett hölgyek nem csak hogy a verseny legjobbjai lettek, hanem az elért eredményüknek köszönhetően részt vehetnek a 2020-as, az olaszországi Grado-ban megrendezésre kerülő “Le Donne nell’Arte del Flambè” 2020 – Nemzetközi Női Flambè Versenyen is – a tavaly ugyanott III. helyezést elért vendéglátós csapattal együtt, mert a megmérettetésen megjelent olasz vendégek őket is meghívták. A női flambé versenyen második lett a Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája a Három Grácia elnevezésű csapata, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának Veszprém Queen’s nevű csapata állhatott fel.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné fővédnöksége alatt zajló verseny megszervezésével a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának több célja is volt. Az egyik, hogy egy országos megmérettetést hozzanak létre, emellett pedig az, hogy felelevenítsék a klasszikus gasztronómiai hagyományokat is, valamint az, hogy a hölgyek nagyobb elismerést szerezzenek a vendéglátásban – éppen ezért vehettek részt a megmérettetésen csak leánytanulókból álló csapatok.
A versenyre hat csapat érkezett az ország több pontjáról. A feladatok között a borbemutatás mellett, egy asztaldísz, valamint egy a flambírozott desszert elkészítése szerepelt. Utóbbi egy kiváltképp nehéz feladat, hiszen a flambírozás az éttermi munka világában nagy szakmai tudást, gyakorlatot, jó ízlést, és szépérzéket követel. Ezt a munkafolyamatot a pincér végzi a vendég – jelen esetben a szakmai zsűri – előtt, ami nagyban hozzájárul az éttermi élményekhez, így a dr. Kovács Mihályné, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Életműdíjasa által elnökölt zsűri nemcsak az ízek harmóniáját értékelte, hanem pontozták például az elkészített étel kompozícióját, a legszakszerűbben kivitelezett flambírozást, csakúgy, mint a borbemutatást, vagy asztaldíszt.
A versenyt megnyerő VIP Lányok csapatát Forgó Gabriella, Nagy Zsófia, Horváth Bettina hármasa alkotta. Forgó Gabriella flambírozott, a bort Nagy Zsófia szolgálta fel, míg az asztaldíszt Horváth Bettina alkotta. A hölgyeket Sáfrány Szabolcs oktatta – még a kéthetes téli szünetben is. A versenyre ugyanis egy hónapjuk volt felkészülni, így tanulók még a szünetben is bejártak gyakorolni, a szorgalmi időszakban pedig délutánonként, az órák után tanulták meg az apróbb fogásokat és a flambírozó technika alapjait, hiszen tudniuk kellett azt például, hogy a lángot nem gyufával, öngyújtóval, hanem gázrózsa segítségével lobbantják be. Mint a győzelem is mutatja, megérte a sok tanulás és befektetett munka.
A verseny végeztével dr. Kovács Mihályné, a zsűri elnöke kiemelte, régen látott egy ennyire profin megszervezett és lebonyolított megmérettetést, ilyen profi hozzáállású és szakmailag jól felkészült versenyzőkkel. Mint az elnök fogalmazott, minden a helyén volt. A lányok öltözete egységes volt, folyamatosan és jól kommunikáltak egymással és osztották el a feladatokat, rutinos, a vendéglátásban évek óta dolgozó vendéglátóipari szakembereket meghazudtoló módon készítették az ételeket. Dr. Kovács Mihályné kifejtette, ezek a versenyzők bármilyen megmérettetésen megállták volna a helyüket, egyszerűen öröm volt nézni, ahogy dolgoznak. A zsűri elnöke értékelése végén néhány tanáccsal látta el a hölgyeket, majd azt mondta, annyi értékes tapasztalattal járt ez a verseny, hogy még egy oktatófilm elkészítését is érdemes lenne fontolóra venni.
VIP Flambé – Nők a Flambírozás művészetében, Szekszárdi Flambírozó és Gasztronómiai Verseny –
MARCO POLO G.E.I.E. – Flambé Cup – 2020. január 15.
A résztvevő csapatok:
• Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola • Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és
Vendéglátóipari Szakképző Iskolája • Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája • Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Eredmények:
I. helyezett: Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája – VIP lányok
II. helyezett: Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és
Vendéglátóipari Szakképző Iskolája – Három Grácia
III. helyezett: Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – Veszprém
Queen’s
A közösségi média legnépszerűbb csapata díj: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – Keri Girls
Közönségdíj: Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája – VIP lányok
A legelegánsabb csapat díja: Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
– Veszprém Queen’s
A legszebb tálalás díja: Polgár Patrícia, Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és
Szakközépiskolája – Veszprém Queen’s
Az ételhez legjobban harmonizáló bor kiválasztásáért díja: Illés Kinga, Veszprémi SZC Jendrassik –
Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – Veszprém Queen’s
A legízletesebben elkészített étel díja: Sipos Anna Salome, Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája – Angeli neri
A legszebben elkészített kompozíció díja: Marton Boglárka, Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola – Letenyey Iskola
A legszakszerűbben bemutatott bor díja: Baros Nikolett, Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két
Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája – Három Grácia
A legszakszerűbben kivitelezett flambírozás díja: Sipos Anna Salome, Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája – Angeli neri
A legjobb felkészítő tanár díja: Sáfrány Szabolcs, Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája
Támogatói díj: Ajándékcsomag minden csapatnak a Schnitta Sámuel Magyar Kultúráért Egyesület felajánlásával – átadta a zsűri elnöke, dr. Kovács Mihályné
Támogatói díj: Nagy Zsófia, VIP Lányok – Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája
Támogatói díj: Keri Girls – Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és
Szakközépiskolája
Támogatói díj: VIP Lányok – Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája.
Támogatói díj: VIP Lányok – Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája.
A zsűri tagjai:
Dr. Kovács Mihályné a zsűri elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Életműdíjasa, a Gasztronómia Követe, a szakma Nagykövete, Tóth Ágnes Gerbeaud Gasztronómiai Executive séf, Tischler Petra „Pro Gastronomia” díjas séf, Riedl Annamária újságíró, gasztroblogger, Vas-Guld Zsuzsanna egyetemi oktató, az „Alisca Borrend” tagja, Claudia Speri hotel manager, a Garda-tó Hoteleinek Szövetsége elnöke, valamint Huszti Gabriella hotel manager.
Fotók: Badics Gábor